Dlouhou dobu jsem přemýšlela, že je vyzkouším sama upéct, ale po přečtení diskuzí u receptů na internetu jsem to nakonec vždy vzdala. Dost často jsem se dočtla, že makronky popraskaly, byly duté, nevyběhla jim "nožička", jsou suché apod. Až včera jsem se téměř po roce odhodlala.
Co mi ale u receptů nejvíc vadí je to, že každý, na který se podívám, má jiné poměry ingrediencí. To mne vždy rozhodí natolik, že se nikdy nevydám cestou jednoho konrétního receptu, ale zanalyzuji jich víc a udělám malé obměny, vyberu si takovou svou zlatou střední cestu...
200 g mandlové moučky
200 g moučkového cukru
3 bílky
100 g cukru krupice
Mandlovou moučku a moučkový cukr jsem smíchala a prosela, co neprošlo jsem ještě pomlela v mixéru, aby směs byla maximálně hladká. Bílky by měly být hodně odstáté a měly by mít pokojou teplotu (to už jsem tedy zcela nestíhala, nechala jsem tedy bílky odstát v misce asi hodinu). Po té jsem začala bílky šlehat v mixéru, sníh by neměl být úplně tuhý, do něj jsem pak postupně přidávala cukr krupici a dál šhlehala.
Optimální výsledná konzistence je, že se tvoří hladké špičky. K této směsi jsem pomalu ručně za pomoci stěrky přimíchávala moučku. U makronek platí nemíchat málo a nemíchat moc. Když jsem měla pocit, že to bude tak akorát, pustila jsem se do aplikace koleček na pečící papír. Všichni radí aplikovat těsto pomocí cukrářského sáčku. S ním ale mám zatím zkušenosti spíš negativní, spousta těsta ztracená rozmatlaná v pytlíku, já nešťastná, výsledek neslavný. Dělala jsem tedy kolečka jen od oka lžičkou a celkem to šlo.
Na krém:
200g mascarpone
100g másla
100g cukru moučka
Stačí vše vyšlehat a ochutit. Příchutě jsem připravila 4: kávovou, kakaovou, vanilkovou a s pistáciemi. Osobně bych mohla mít krém o dost méně sladký, takže příště dám cukru méně.
Dobrou chuť, ivon :)
Žádné komentáře:
Okomentovat